Доц. Ангел Кунчев обяви актуалн новина за коронавируса.291 800 българи ще

...
Доц. Ангел Кунчев обяви актуалн новина за коронавируса.291 800 българи ще
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Много българи ще бъдат защитени от Омикрон

Доц. Ангел Кунчев разгласи актуалн новина за ковид.

291 800 българи ще са със отбрана от Омикрон, откакто в четвъртък страната ни е получила първите дози от пригодените за варианта ваксини. Това каза главният държавен здравен контрольор доц. Ангел Кунчев, представен от „ Телеграф “.

Те обаче са предопределени единствено за бустер. Имунизациите към този момент са разпределени в Районните здравни инспекции (РЗИ).

„ Ще бъдем снабдени с към 2 милиона дози. Те са подготвени за приложимост, не се разреждат и може да престоят по-дълго време в ледник, тъй че са комфортни. Желаещите да си ги слагат обаче би трябвало да имат цялостен имунизационен цикъл “, разяснява доцент Кунчев. Той изрази вяра през есента равнището на имунизация у нас да се увеличи.

„ Ако това се случи обаче, ще се дължи повече на обществени аргументи като скупчване на учениците. С наближаването на 15 септември разбирам терзанията на хората. Все отново учениците са по 5-6 часа в затворено пространство, контактите там са по-интензивни.

Но считам, че при данните, които имаме към този момент, при съблюдаване и на най-елементарните условия като проветряване на пространствата, няма да има проблем “, сподели доцент Кунчев. Според него това е най-подценяваната мярка, само че е измежду най-ефективните, защото става дума за респираторен вирус.

„ В 99% от случаите не се заразяваме от повърхности и пипане, а от поемане на частици. Така че проветряването е нещо обикновено, само че прави огромна работа. Дори при студено време отварянето на прозорци по 5-10 минути на всеки час обезпечава понижаване на размера на вирусите.

След това да се съблюдава разстояние, да не забравяме за дезинфекцията на повърхности и ръце, носенето на маски, въпреки към този момент не предвиждаме да са наложителни “, изясни основният държавен контрольор. Той обаче посочи, че всичко това е на база на сегашната обстановка и в случай че се появи нов вариант с по-тежко протичане, здравното министерство ще върне някои от старите ограничения.

В учебните заведения при опция би трябвало да се вкара друго начало на образователните занятия и друг график за междучасията за обособените паралелки, както и да се премине на двусменен режим на присъствено образование, с цел да се понижат паралелките, както и да се дефинират обособени класни стаи.

Родителските срещи пък би трябвало да са от разстояние, а при нужда от директна връзка да се съблюдава отдалеченост от 1,5 м. Ще има и засилен утринен филтър, с цел да не се позволяват възпитаници със признаци, написа Novini.bg.

„ Целта е да не се смесват потоците, за задачата и храненето в учебния стол също би трябвало да е по график. Всеки да си учи в неговата класна стая “, изясни доцент Кунчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР